onsdag 14. april 2021

Stillheten etterpå av Helene Uri

 


Ada starter på videregående. Hun har behov for en ny start etter at ugreie bilder ble spredt av henne på ungdomsskolen.
Hun skal bli kjent med nye folk i klassen, som har en nyutdannet kontaktlærer, Odd Erik.
Historien veksler mellom Ada og hennes liv og livet til Odd Erik. Vi blir i boka ekstra godt kjent med dem, deres hemmeligheter fra fortiden og deres nye hverdag.
Odd Erik er usikker og i sitt møte med klassen er han veldig opptatt av å bli godt likt. Sakte men sikkert mister han grepet på klassen, og det hele kuliminerer i at han mister beherskelsen og skriker til klassen. Da blir han syk. Det går samidig rykter om at han har tatt en jente på puppene før.
Ada er forelsket i Sergej i klassen, og til sist klarer hun også å bli venninne med de kule jentene Camilla og Rebekka.
Odd Erik bestemmer seg for å ta grep for å bedre forholdet til klassen ved å invitere til fest hjemme hos seg. Festen utarter og Odd Erik makter ikke å ta styringen. Han ender opp med å ta bilder sammen med elevene på festen. Bildene blir spredt og misforstått. Det ender med at Odd Erik blir suspendert fra jobben.
Temaet i denne ungdomsromanen er hvordan metoo kan utarte til stygg ryktespredning om menn uavhengig av hvorvidt det er sant eller ikke.Lærer/elevforholdet blir også satt lys på, her er det utfordringer og mange etiske dilemmaer.
Boka slutter dramatisk, slutten er åpen for tolkning.
Jeg mener at boka er lesverdig selv om det ikke er Uri på sitt aller beste.
-Kristin-
Uri, H. (2019). Stillheten etterpå. Oslo: Gyldendal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar