tirsdag 6. april 2021

Bakom synger døden av Karin Fossum

Jeg har – som seg hør og bør – lest en krimbok i påsken. Og den klarte jeg nesten ikke å legge fra meg!  Karin Fossum er kjent for å skrive dyptpløyende psykologisk krim. Hun er en mester i å skildre ikke bare ofrenes, men også gjerningspersonenes indre liv. 

En kveld finner tenåringsmoren Dagny Hamza noe svært urovekkende på sønnens rom. Det er en tegning av en ung kvinne:

En tenåring bare, i sommerklær. Hun lå i gresset mellom lyng og strå, som en filledukke noen hadde slengt fra seg. Kledd i trøye og rutete skjørt. Trusen var trukket ned til anklene, den ene skoen var falt av. I bakgrunnen skimtet hun trær og noen lave busker.

Dagny stirrer og stirrer på bildet. Jo mer hun ser på det, synker realiteten ned i henne. At dette ligner veldig på sønnen Ellemanns strek – og at kvinnen er død.

Dagen etter blir 16 år gamle Gritt Zeland funnet død i skogen… Og som alltid vever Karin Fossum sammen et nettverk av menneskeskjebner. 

Hun har uttalt at dette er den siste boka med Konrad Sejer- politietterforskeren med den milde røsten og det store hjertet. Vi møtte ham første gang i 1995, i Evas øye. Det gir selvfølgelig en egen dimensjon til boka å ha fulgt ham litt på veien – men jeg mener allikevel at den står godt på egne ben.

Krimplottet og personene involvert er helt nye. Jeg tror også at boka godt kan leses av de som ikke er ivrige krimlesere – og ikke minst unge lesere - for den handler om så mye mer enn en kriminalgåte. I store deler av boka er det nettopp unge menneskers univers vi beveger oss i. Hvilke følger kan det få å aldri føle seg sett? Og hva med det motsatte  - å alltid bli lagt merke til, fordi man er ung og vakker. Som denne boka viser - begge deler kan være like fatalt.

Denne gangen viser det seg at Sejer har fått en smertefull sak i hendene. Som alltid løser han det med kløkt og medmenneskelighet, og dømmer ingen på utseende eller status.

Det er stort driv i boka, både språklig og handlingsmessig.  Fossum er en mester i å beskrive relasjoner mellom mennesker og hun lar oss bli godt kjent med karakterene sine.

Boka er nominert til den ettertraktede Rivertonprisen innen kriminallitteratur – og det er vel fortjent!

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar