mandag 22. november 2021

Det hvite kartet av Cecilie Enger

 



                                                                    Bildet er hentet her

«En sensommerkveld i 1873 løp Bertha Torgersen over den nye brua fra fastlandet til øya på den andre siden av sundet. Hittil var det ingenting ved Berthas tilværelse som skilte seg vesentlig fra andre barneliv i Haugesund.»

Vi er på slutten av 1800- tallet og vi er i det mannsdominerte gruvesamfunnet på Karmøy. Her møter vi to kvinner, Bertha og Hannah, som blir kjent og i et slør av hemmelighold innleder et kjærlighetsforhold. De kler seg mannhaftig, noe som på ingen måte ble godtatt i deres samtid. De er unge, fremadstormende og uortodokse i sine metoder for å ta sin plass i forretningslivet i dette samfunnet. de bygger sammen opp en blomstrende business og starter det som visstnok er Norges første rederi. De møter mange hinder på sin vei, men kjærligheten til hverandre beholder de. 

«Det hvite kartet» er en historisk roman om å våge å velge sin egen vei i et samfunn med stramme rammer. Det er fortellingen om to kvinner som gikk i bresjen for å gjøre kartet mer fargerikt. Som turde å utfordre normene og bruke sitt kvinnelige intellekt i en mannsdominert verden. Jeg likte den fordi den kombinerer historiske fakta (altså man lærer noe) med en god historie (fiksjon). 
-Kristin-

Enger, C. 2021. Det hvite kartet: Roman. Gyldendal

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar