torsdag 29. september 2022

Unge Mungo av Douglas Stuart

  

Mungo, 15 år, vokser opp i Glasgow, Skottland. Familien hans består av alkoholisert mor og to søsken som mest av alt ønsker seg bort. Bort fra fattigdom og en voldspreget hverdag. 

Mungo er skeiv, men vet det ikke selv enda i starten av boka. Hverdagen hans er mørk og dyster, men vennen James, som han etter hvert utvikler et forhold til, er lyspunktet. Familien finner ut om hans legning, og han blir sendt på fisketur for "å bli mann" sammen med to av morens tvilsomme venner. Denne turen utvikler seg veldig dramatisk, og vil prege Mungos liv for alltid. 

Dette er en historie om klasse, om arv og miljø og hva som påvirker oss, om hva religiøse konflikter over tid gjør med et samfunn (her er det katolikker som står opp mot protestanter) og ikke minst om hvordan det oppleves for et sårbart guttesinn at du ikke kan leve som den du er og elske hvem du vil. Samfunnet er preget av vold, og det er nettopp den brutale volden som går igjen i boka. VGs anmelder beskriver det slik:

 "Volden nærmest velter frem fra sidene, her slåss det så tenner knuser, neser brekker og blodet fosser. Vold som omgangsform så å si – enten det gjelder enkeltpersoner eller større grupper." (Brutal ømhet fra Douglas Stuart, u.å.)


"Du er en dum liten guttunge. En ømhjerta tosk. Her jobber vi ræva av oss så du skal bli til noe, så det skal bli et mannfolk av deg. Og hva gjør du? Driver på som en betatt jentunge. Det er på tide at du tar deg sammen. Han gjentok seg selv. "Det er ikke no jeg kan gjørra no med" (Stuart, 2022, s. 369)

Mungos ønske om å rømme sammen med James blir til slutt en realitet. Deres gjenforening etter alt det vonde er beskrevet slik: 

"James løftet på de brukne hånda til et halvveisvink. Det var diskrè, prøvende, som om de var fremmende. Men det var til Mungo, ikke til noen andre. Mungo smilte smått og forsiktig. James smilte tilbake, og de lot sakte smilene bli bredere til Mungo visste hva han kom til å gjøre, hvor han skulle dra. Det eneste stedet han ville være." (Stuart, 2022, s. 387)

Denne romanen handler om det å søke etter hvem du er i verden og om følelsen av å aldri passe inn noe sted. Godt språk og intens handling er det også. Jeg anbefaler den på det aller varmeste!!

-Kristin-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar