fredag 9. september 2022

Berget vi bestiger av Amanda Gorman

  

"Og så, før vi helt forstår, er morgenen vår.

Vi klarer det, til tross.

Til tross, tåler vi, ser vi

en nasjon som ikke er knust, bare ikke

ferdig."

(Gorman 2021, s 15)


Når en ny president skal innsettes i USA er jeg alltid nysgjerrig. Hvordan er selve innsettelsen av leder av et av verdens største land og ikke minst, hvilke signaler velger den kommende presidenten å sende gjennom selve seremonien?

Joe Biden er demokrat og var den som beseiret republikaneren Donald Trump. Han valgte seg Amanda Gorman til å fremføre et egenskrevet dikt under seremonien. Dette førte til at hun på et øyeblikk gikk fra å være relativt ukjent til å bli verdensstjerne. Hun fikk enormt mange nye følgere på SoMe, og hun bruker den nye statusen til å kjempe for sine merkesaker. Hun er, som datter av en alenemor og med en hørsels- og kommunikasjonsvanske, opptatt av de sårbare menneskenes plass i dagens USA. 

Dette diktet, "Berget vi bestiger", leser jeg som en oppfordring fra Gorman om å lege sårene etter fire år med Donald Trump som president. Om å fokusere på det som tross alt samler USA heller enn det som skiller. 

Denne samlingen er for deg som er interessert i dagens politiske klima i USA, i fargedes rettigheter og plass i det amerikanske samfunnet (black lives matter) og deg som rett og slett vil lese et drivende godt dikt skrevet av en ung, afroamerikansk stemme.

Jeg anbefaler varmt!

-Kristin-

Gorman, A. (2021). Berget vi bestiger. Gyldendal.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar