torsdag 1. september 2022

Statsråden kommer av Birger Emanuelsen

 

Statsråden kommer er en bok om å jobbe bak kulissene i norsk politikk. Hovedpersonen, Ingrid, blir ansatt i departementet som taleskriver for ministeren. Jobben går altså ut på å forsøke å skaffe mest mulig skjermtid for ministeren, samt sørge for at det politiske budskapet er klart og rørende for folk flest. Det innbefatter også en god del graving i forskning og fakta for å  alltid kunne presentere den historien som er mest gunstig for regjering og ønsket politikk. 

Etter hvert mister hun troen på at det hun driver med er viktig, samtidig som at hun sliter med livet generelt. Selv om det er mye alvor i boken er det også veldig mye humor. Som her hvor Ingrid reflekterer over hvor mange som er på plass på et møte hvor agendaen er å få statsråden til å skinne:

"Medregnet Ingrid, satt de totalt 13 menn og kvinner i et stort, lyst møterom og diskuterte hva de kunne gjøre for å løfte offentlighetens oppfatning av forskningsministeren. Rommet var tett av godvilje. Ni mastergrader, elleve seniorrådgivere, en fagdirektør, en kommunikasjonsdirektør, mer enn hundre år med erfaring fra landets øverste myndigheter, over elleve millioner i årlige lønnsytelser, tretten årlige skidager, flere tusen kroner i kantinesubsidier, telefonabonnement, gratis kaffe, avisabonnement, gratis te, sommertid, gratis mineralvann, pingpongbord, Statens pensjonskasse, fleksitid, kunst på veggene, videreutdanning på BI i Nydalen, alt betalt, alt oppvarmet, alt sikret og trygget og tatt vare på, en hel
skattefinansiert storfamilie av høyt utdannede offentlig ansatte var satt i virke for å finne ut hvordan en minister – uten politikk – kunne kommet mer i avisen."  (Emanuelsen, 2021)

Foruten å finne jobben mer og mer meningsløs sliter hun også på privaten. Da boken starter har hun stukket til skogs for å finne ut om livet i det hele tatt er verdt å leve, så her er det god blanding av humor og alvor

"Han ville bli skadet om hun tok livet sitt, men ikke knust, ikke ødelagt; etter henne kunne han reise seg og leve et friere liv. For hun ville være dyktig på å være død, det var hun overbevist om. Dyktig, om hun fikk dø før livet virkelig hadde fått kastet sitt harde lys over alt hun forsøkte å skjule. Denne ødsdyktigheten kunne bare oppheves om hun måtte tvinges til å leve helt til styggheten ble så åpenbar at ingen kunne late som om de ikke så den" (Emanuelsen, 2021, s. 385).

Jeg likte boken godt og tror den fint kan brukes til fordypningsemnet i norsk på vg 3 hvis man vil skrive om den kategorien vi på Rysjebiblioteket kaller "når livet blir vanskelig".


Emanuelsen, B. (2021). Statsråden kommer: Roman (1. utgave.). Tiden.


  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar