torsdag 3. mars 2022

304 dager av Simon Stranger

 



 Nicholas er i ferd med å ta sitt eget liv. Han er en traumatisert norsk mann som preges av vonde minner fra tiden han var soldat i Afghanistan. Han går så langt som å legge tauet rundt en grein for å henge seg, men ringer i siste liten moren. Hun får han til å avgi et løfte: Han skal gi livet 304 dager før han skal vurdere selvmord på nytt. 304 dager hvor han skal samle opp grunner for å leve istedenfor grunner til å avslutte det. Parallelt med Nicholas` hjerteskjærende liv som ekssoldat så følger vi Arman, en ung afghansk soldat som blir tvunget inn i den samme krigen. 

Stranger bruker 304 dager, altså et kapittel for hver dag, som et virkemiddel i romanen. Dette minner om grep han har tatt i tidligere romaner, for eksempel "Leksikon om lys og mørke" hvor han bruker bokstavene i alfabetet som inndeling. For meg som leser fungerer dette godt. Han hjelper meg til å dele opp romanen i mindre deler, og det skaper mer oversikt. Nedtellingen til 0 i denne romanen gjør også at spenningen stiger. Vil livet bli verdt å leve eller ender denne ekssoldaten opp med å konkludere med det motsatte?

Denne romanen handler altså om krig og hva det gjør med mennesker å leve med følgene av den. Simon Stranger har gjort imponerende research for å kunne skildre på den måten han gjør. Nicholas fins i virkeligheten, og det er hans historie romanen baserer seg på. Dette er uansett en historie det er viktig å løfte fram i lyset.

Forfatteren og virkelighetens Nicholas


 Jeg leser denne romanen som et innlegg i debatten rundt Norges rolle i fredsbevarende styrker i FN- regi samtidig som den viser at krig har bare tapere, uansett på hvilken side i konflikten du befinner deg.

Litt lang og ordrik etter min smak men anbefales allikevel varmt.

-Kristin-

Stranger, S. (2021). 304 dager: Roman. Aschehoug.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar