mandag 11. oktober 2021

Sneen var ren av Hans Olav Lahlum


 

+ klassisk krim
+ andre verdenskrig som bakteppe


En kjent advokat som også er NS-medlem blir funnet drept på hytta si av sin yngste datter og hennes forlovede. Politiet blir tilkalt. Inn til hytta er det kun fotspor fra datteren og forloveden, det er ingen andre fotspor. Et lukket rom-mysterium med andre ord.

Førstebetjent Engly Martinsen får saken og får sitt å baskes med. Ikke bare virker saken mystisk og krevende, men press fra oven fra Jonas Lie gir i tillegg stort tidspress. Mistanken er at dette er en terroraksjon fra jøssingene som går etter NS-menn krever umiddelbar løsning, hvis ikke vil antagelig Terboven henrette flere tilfeldige nordmenn for å avskrekke motstandsbevegelsen fra å gjøre flere utslag mot de tysk-vennlige.

Det viser seg at advokaten var redd for en enarmet mann. Dagen etter mordet blir en enarmet mann oppdaget av politivakten utenfor hytta spaserende forbi. Det samme gjør en ung dame i en blå jakke. Samtidig har avdøde laget utkast til et nytt testamente... Tråden er mange og her må det nøstes, fort.

For meg som er glad i litt klassisk krim var denne boken god lesing. Bakteppet med Oslo under krigen setter også virkelig stemning på hele saken. Førstebetjent Engly Martinsen har en sønn som har blitt frontkjemper for tyskerne, en annen sønn som har blitt med for de allierte og en datter som er langt fra tyskvennlig. Boka er samtidig ikke den lengste med sine 268 sider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar