mandag 8. mars 2021

En moderne familie av Helga Flatland

 

Bildet er hentet fra www.aschehoug.no



I en moderne familie møter vi en ganske gjennomsnittlig familie med et eldre ektepar og deres tre voksne barn, med barnebarn. Moren og faren er i 70 årene og på en familieferie forteller de resten av familien at de skal skilles. De tre voksne barna dems takler dette på ulike måter. Liv kan ikke forstå hvordan foreldrene kan gå fra hverandre etter 40 års ekteskap. Det skaper en utrygghet i hennes eget ekteskap og hennes eget liv og får henne til å reflektere over hvordan hun egentlig lever og oppdrar sine egne barn. Ellen mener foreldrene må få gjøre som de vil og har sitt eget liv å stri med. Hun er 38 år og har utsatt å få barn så lenge, det har egentlig aldri vært et behov. Men nå innser hun at det plutselig begynner å haste alikevel. Lillebror Håkon er den som har mest kontakt med både moren og faren etter skilsmissen og får bekreftet de tankene har har hatt om ekteskap og at ingen mennesker egentlig er monogame. Han fronter en livsstil basert på frihet uten forpliktelser til en partner og leve utenfor ekteskapets normale normer og regler. 

Gjennom alle søknene får vi se hvordan de har vokst opp og hvordan foreldrenes ekteskap har vært. De har ganske ulike oppfatninger av barndommen og sine roller innad i  familien. Vi får se deres relasjoner til hverandre på godt og vondt der både sjalusi og vennskap spiller en rolle. Håkon var f.eks. et meget etterlengtet barn som foreldrene brukte flere år på og få, han ble også født med en hjertefeil som gjorde at de to eldre søstrene kom litt i skyggen når Håkon kom inn i familien.

Gjennom boken får vi et godt innblikk i de tre søknenes livssituasjon og deres oppfatning av foreldrenes skilsmisse. Vi få også overblikk over livssituasjonen deres og hvordan foreldrene har påvirket dem i ulik grad og relasjonene til deres partnere. Den tar for seg noe som kunne hvert en hvilken som helst familie og hvor komplisert samspillet mellom mennesker kan være. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar