torsdag 5. januar 2023

Mickey7 av Edward Ashton

  "So," I say. "It seems we've got a problem". I'm in my desk chair, turned to face the bed. Eight is sitting up now, leaning forward with his head in his hands. I know how he feels. Waking up straight out of the tank is like the worlds worst hangover, with little bits of leprosy and the bends mixed inn for flavor. "You think? we're screwed, Seven. We're worse than screwed. How did you let this happen? " I sigh, lean back and rub my face with both hands."Which part? The part where Besto assumed I was dead because he was too afraid of getting eaten to come back and rescue me? Or the part where I inconveniently didn't actually die?" (Ashton, 2022, s. 35)


Mickey7 er en Expendable: en form for klone som kan ofres på vanskelige oppdrag og som deretter vil gjenoppstå som en nyere versjon av seg selv, med alle minner intakt.  Han er medlem av en ekspedisjon som skal kolonisere den iskalde planeten Niflheim. Da han tok jobben var han dødelig som alle andre, men med gangstere i hælene og et akutt behov for å komme seg unna gikk han med på å ta den eneste ledige jobben ombord på romskipet som skulle ut i universet, en jobb som krevde at han frivillig måtte gå i døden for å gjenoppstå som Mickey1.

Livet ombord er ganske ok, han har både kjæreste, venner og en fornuftig mengde mat, men problemer oppstår når resten av ekspedisjonen tror han dør på oppdrag og en ny versjon av Mickey hentes frem. Nå er det både en Mickey7 og en Mickey8 ombord og ingen av disse har lyst til å ofre seg for den andre. Ikke har de nok mat til dem begge og systemet er ikke fornøyd med flere kloner i omløp. En av dem vil måtte dø og havne i resirkuleringsmaskinen ,som lager proteinsuppe til kantina, dersom de ikke klarer å lure omgivelsene til å tro at det kun finnes en av dem. 

Samtidig vet Mickey7 at en ukjent livsform truer nybebyggelsen og livet på Niflheim raskt kan bli livsfarlig dersom han ikke ordner opp.

Morsom og spennende Sci-Fi for dem som vil lese om noe annet enn hverdagsliv:)

Ashton, E. (2022). Mickey7. St. Martin’s Press.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar