onsdag 23. november 2022

Stargate - en julefortelling av Ingvild H. Rishøi

Søstrene Ronja på 10 år og Melissa 16 år bor sammen med sin alkoholiserte far. Kun med Havrefras til frokost og spagetti med ketsjup til middag begynner julen å nærme seg med raske steg. Et forsiktig håp blir tent, særlig hos Ronja da faren får seg en jobb, nemlig som juletreselger. Melissa derimot vet at lykken og forandringen sjelden varer lenge av gangen, før det bærer utpå igjen.

Lyse tanker og minner fra gode perioder gjør at Ronja akkurat nå har det fint og faren legger seg i selen. Så banker det på i døra i det stusselige hjemmet deres og Sonja fra "vennene" på den brune puben Stargate dukker opp. Hun lurer på faren deres - har ikke sett ham på puben på noen dager.... Og så rakner idyllen atter en gang. Da tar Melissa grep og Ronja følger med som en skygge. Redde det som reddes kan! De trenger jobben og pengene og de må dekke over for å holde barnevernet unna. Noen gode hjelpere finnes, men også det motsatte. 

Dette er en julefortelling som er en moderne kloning av H. C. Andersens "Piken med svovelstikkene" og det dystre av Charles Dickens. Stemninger som skifter fort fra lys til mørke i hårfine nyanser griper tak i den som leser og hvem kan man egentlig stole på? Romanen er på 134 sider og er gripende og rask å lese.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar