tirsdag 4. mai 2021

Rottekongen av Pascal Engman

 

Bildet er hentet fra www.gyldendal.no


Bakteppet for denne krimboken er Incels. Dette er oftest menn som er ufrivillig seksuelt avholdende. Dette har skapt et større subkultur på internett over hele verden som inneholder mye kvinnehat, nedverdigende prat om kvinner og seg selv. Kjennetegn er uttrykt intenst kvinnehat, hat mot såkalte «alfa-menn», voldsforherligelse av kvinner, samt omfattende konspirasjonsteorier grunnet i at biologisk attraktivitet bestemmer et menneskes samfunnsposisjon og om du vil få sex eller ikke. Engman har gjort grundig research av emnet så mye av det han skriver stemmer og virker troverdig.

Ellers er dette en ganske ordiner krimbok med rammene en krim vanligvis har. Vanessa Frank er en utradisjonell, singel politikvinne som drikker litt for mye og ikke klarer å gi helt slipp på eksen som ikke behandlet henne så bra. Det starter med at en kvinne, Emilie blir drept. Hun er samboer med en som har slått henne og sitter i fengsel. Han blir dermed automatisk mistenkt når hun finnes drept rett etter han har vært på perm fra fengselet. Litt senere finner de en ny kvinne som er drept i huset til en medieprofil og har vært hans elskerinne. Alle vet hvem han er og han har en fortid med trakassering og mishandling av sin kone og er en dårlig kjenning i #MeeToo bevegelsen. Vi blir også kjent med Tom som er en ensom, utilfreds mann som stadig  mislykkes når det gjelder finne damer. Han er en stakkarslig sjel, som spionerer og følger med på kvinner og fotograferer dem i skjul, siden han ikke klarer å date dem på vanlig måte.

Boken er spennende og med godt driv. Det er lettlest og man vil gjerne vite hva som skjer videre. Det er spennende at forfatteren har med virkelige sitater fra Incels-forum på nettet, noe som gjør at boken skiller seg litt ut. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar