fredag 3. november 2023

Invictus, Det er best sånn og Familieverdier. Romaner om liv som ikke går på skinner

  Jeg har prioritert å lese mye de siste ukene. Det betyr at jeg har måtte legge vekk mobil og vi vet jo alle at det ikke er så lett. I stedet har jeg lest tre romaner om mennesker som sliter i livet sitt. For meg som ellers er glad i å lese science fiction og fantasy er det i blant lurt å lese litt om vanlige mennesker med mer "vanlige" problemer. 




Invictusskrevet av Sunniva Lye Axelsen foregår noen år i fremtiden, men i en verden vi kan kjenne oss igjen i (hvis vi ikke klarer å bremse litt på global oppvarming). I en forlatt, kommunal blokk i Oslo bor det en bukett av mennesker som ikke har passet helt inn i A4-livet. De har rusproblemer, er arbeidsledige og noen er småkriminelle. Her finner vi Hugo som har fått rollen som en slags vaktmester som fikser og reparerer og stiller opp for de andre. Nå skal den kjente TV-programlederen Helena besøke blokka med sitt kamerateam for å lage underholdnings-TV av elendigheten. Hugo gleder seg til å skinne i rollen som vaktmester og redningsmann. Nå vil verden se at han ikke burde være på et sted som dette, men heller burde få tilbake sitt barndomshjem, som kommunen på urettferdig vis har tatt fra ham. Men har Hugo egentlig så grep på livet som han tror selv? Hvordan vil han egentlig ta seg ut på TV? Jeg vil ikke avsløre hva som skjer videre, men om du vil ha en bok om livet på skyggesiden er Invictus et godt valg. Løp og lån! Vi har boken i papir på biblioteket, men den kan også leses i appen Bookbites med Feidepålogg😊

I Tore Westres roman Det er best sånn er hovedpersonen alenefar for sønnen. Moren er død, eller det har han i hvertfall fortalt sønnen. Etterhvert som vi blir kjent med de to skjønner vi at heller ikke i denne historien har hovedpersonen helt oversikt over hva som er fantasi og hva som er realitet og sånt er jo ekstra ille når det er barn involvert. Han roter det til på jobben, henter sent i barnehagen og legger ikke merke til at gutten er et ensomt barn.  Barnevernet kobles etterhvert på, og far og sønn får oppfølging som heldigvis fører til noen endringer i hverdagen. Dette er en  kort liten roman om når psyken rakner og hverdagen blir noe man ikke lenger håndterer. Jeg syns den var vond å lese, men samtidig er det jo fint å kunne kjenne på følelser jeg ikke ville oppdaget hvis jeg ikke leste om andres liv. Jeg leste boken i appen Bookbites. 

Familiefaren i FamilieverdierStorm Sandberg er en  tidligere proff tennisspiller som avsluttet karrieren med et psykisk sammenbrudd på tennisbanen. Sammenbruddet er forøvrig godt dokumentert og spredt på YouTube. Videre karrieresteg har stort sett vært mislykkede gründerforsøk som har endt i en rekke konkurser. Han vil så gjerne lykkes, men i realiteten går det stort sett nedover med både familieliv og karriere.  Forfatter Jens M. Johansson kan kunsten med å være morsom og tragisk på samme tid, for latteren stivner fort når Storm gjør den ene tabben etter den andre, kombinert med en god porsjon uflaks. Hva som skjedde på slutten er jeg fortsatt veldig usikker på, men du får lese selv, for jeg vil ikke spoile noe:) Vi har boken i papir på biblioteket. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar