tirsdag 19. april 2022

Barcelona-komplekset : innsidehistorien fra Cruijff til Messi av Simon Kuper


I Barcelona-komplekset får vi historien til moderne Barcelona fra Cruijff kom inn som spiller, til han ble trener og frem til ca. 2020. Det er også noen blikk lenger tilbake i historien men det meste foregår fra Cruijff kom inn og dannet grunnlaget for den mest dominerende fotball-klubben på 2000-tallet.

Målgruppa for denne boka er enten de som er tilhengere av Barcelona eller tilhengere av fotball, og boka leverer veldig bra i så måte. 

Mer enn en klubb er slagordet for Barcelona som kommer kanskje best frem på dette viset. Når Barcelona vant Champions League i 2006 så betalte de for å ha Unesco logo på trøyene hvorav alle andre klubber fikk betalt for å ha logo til diverse selskaper på seg. Noe som er ganske unikt for en fotballklubb hvor de meste handler om penger inn for alt det er verdt.

Forfallet startet kanskje for Barcelona når de faktisk fikk en draktsponsor og mistet litt av sjelen sin, og bare ble en fotballklubb som alle andre fotballklubber.

Ellers er alt her, La Masia (ungdomsakademiet), Catalansk stolthet samtidig som alle i bunn og grunn prater spansk i klubben, en milliard dollar i årsinntekter samtidig som klubben endte med å ikke engang kunne tilby Messi spansk minimumslønn i året for å komme innenfor lønnsutgiftene for å kunne fortsatt spille i ligaen (lønnsutgifter på over 100% av inntektene er ikke bærekraftig sjokkerende nok).

Anbefales varmt. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar