fredag 14. januar 2022

Død og oppstandelse av Bjørn Vatne

  "Hva med muligheten til å overføre dataene til en ny hjerne, ville ikke det løse problemene" , sa Oda

[...] "Det er lenge til teknologien kommer dit. For å kunne gjøre det, måtte vi vite nøyaktig hva bevisstheten består av, og ha et helt presist kart over den. Å hente den ut og dissekrere dataene er det første lange steget mot målet"  (Vatne, 2020, s. 24)

Bildet henter her

Oda og Remi er et ungt og forelsket par som plutselig får vite at Oda kommer til å dø. Oda  vil ikke forsvinne ut i glemselen og bestemmer seg for å donere hjernen til forskning. Det jobbes med å forsøke å overføre menneskers tanker, følelser, sjel til en kunstig intetelligens. Remi ser i dette et håp om å kunne beholde Oda for alltid. Kanskje kan til og med Odas sjel/hjerne overføres til en donorkropp?

Vi følger Remi i tiden etter Odas død og hans leten etter tegn på at hun er der ute et sted. Det begynner å dukke opp små tegn fra Oda på ulike digitale devicer han omgir seg med, men det virker slett ikke som om Oda har det bra. Remis liv dreier seg snart kun om Odas skjebne. 

Jeg syns boken var spennende, men også ekkel, for en slik fremtid vil vi vel ikke ha? Jeg tror boken kan passe fint til elever som er interessert i teknologi og kunstig intelligens og kanskje midt i blinken for elever som tar faget teknologi og forskningslære. Snart skal vi i gang med fordypningsemnet her på Mailand og jeg håper noen vil skrive om denne.

Bjørn Vatne har tidligere skrevet en dystopi om overvåkningssamfunnet som jeg har blogget om her.

-Anne Brit-

Vatne, B. (2020). Død og oppstandelse: Roman. Gyldendal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar