fredag 27. mai 2022

Emily forever av Maria Navarro Skaranger

  

Når Maria Navarro Skaranger gir ut ny roman blir jeg naturlig nysgjerrig. Hennes første roman, Alle utlendinger har lukka gardiner, har blitt en slags klassiker for oss som jobber i vgs. Den er en sikker hit når elevene på vg3 skal velge seg litteratur til fordypningsemnet sitt. 

Emily forever handler naturlig nok om, ja Emily. Hun bor for seg selv i en leilighet på Romsås. Hun er (tror hun selv) kjæreste med Pablo. Forholdet har vært stormfullt og preget av usikkerhet. Pablo er involvert i kriminalitet og til tider voldelig med Emily. Og så skjer det som ikke bør skje, Emily blir gravid. Pablo fader ut av forholdet og Emily er veldig alene i sin nye livssituasjon. Hun bekymrer seg veldig for hvordan hun selv blir som mor og om hun vil klare det store ansvaret det innebærer. For hvordan skal du makte dette når du selv ikke har fått oppleve god omsorg? Emily har kontakt med sin mor, og etterhvert også sin far, men det er ikke nære, gode relasjoner. 

Så blir det født en gutt, Liam, og Emily blir mor for første gang. Skaranger beskriver godt hvordan hun sliter med å fylle rollen, og hun føler at den lille gutten er krevende og slitsom. Et slags lyspunkt i tilværelsen er Emilys nabo. Han bryr seg om henne, men er litt for interessert og intim. Hun både liker og ikke liker hans oppmerksomhet. 

Emily forever er en historie om sosial arv; en beskrivelse av en retningsløs tilværelse som tilsynelatende er genetisk betinget. Deprimerende, men inderlig vakkert fortalt. 

Jeg anbefaler denne varmt til alle som skal møte og forsøke å hjelpe unge mennesker i en sårbar livssituasjon.

-Kristin-

Skaranger, M. N. (2021). Emily forever: Roman. Forlaget Oktober.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar